A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet szerint:

4. § (1) A veszélyesnek nem minősülő munkaeszköz esetében - ha annak biztonsága függhet a szerelés körülményeitől - a szerelést követően és az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint - ha a munkaeszközön az új munkahelyen történő felállítását megelőzően végeztek szerelési munkát - a használatba vétel előtt a biztonságos szerelésről, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működés feltételeiről és körülményeiről a megbízott személy ellenőrző felülvizsgálat keretében meggyőződik.

(2) Az ellenőrző felülvizsgálat elvégzésének módját a munkáltató írásban határozza meg. A vizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

5. § (1) A munkáltató gondoskodik az időszakos ellenőrző felülvizsgálat megbízott személy általi elvégzéséről.

(2) Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatra kötelezett munkaeszközöket, a felülvizsgálat gyakoriságát, módját a munkáltató írásban határozza meg, figyelemmel az üzemeltetés körülményeire, a munkaeszközt érintő szabványokban foglaltakra és a gyártó által összeállított használati utasítás, üzemeltetési, karbantartási dokumentáció vonatkozó előírásaira. A leghosszabb felülvizsgálati időszak nem haladhatja meg az öt évet.

A felülvizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, amelyet a következő időszakos ellenőrző felülvizsgálat időpontjáig meg kell őrizni.

(3) Ha a munkaeszközt a telephelyen kívül használják a legutóbbi időszakos ellenőrző felülvizsgálat elvégzéséről a munkáltató tárgyi eszköz alkalmazásával (pl. a munkaeszközön elhelyezett, jól látható jelzéssel) tájékoztatást nyújt.

Nem veszélyes gépek/munkaeszközök
Géptípus vizsgálati jegyzőkönyve     Használatba vétel     Időszakos vizsgálat

Asztali fúrógép - A mintajegyzőkönyv letölthető innen
Oszlopos fúrógép
Asztali köszörűgép
Esztergagép
CNC esztergagép
Csomagológép
Lamináló-tekercsvágógép
Kézi hidraulikus raklapemelő-1
Kézi hidraulikus raklapemelő-2
Kézi hidraulikus raklapemelő ellenőrző felülvizsgálat
Ipari varrógép
Faipari felsőmarógép
Fémipari marógép
Áramfejlesztő generátor
Krokodil emelő
Láncos emelő
Vésőkalapács
Spirálkaros dagasztógép
Sütőipari kelesztő berendezés
Kúpos gömbölyítő formázógép
Motoros kapa
Benzinmotoros sövénynyíró
Szántóföldi permetezőgép

Az oldal sütiket használ. Az Ok gombra kattintva, engedélyezi használatukat.
Ok